Σάββατο 14 Απριλίου 2018

InsertLearning: μετατρέψτε οποιαδήποτε ιστοσελίδα σε διαδραστικό μάθημα

Πολλές φορές μια ιστοσελίδα μπορεί να αποτελέσει έναν ιδανικό εκπαιδευτικό πόρο που μπορεί να αξιοποιηθεί από τους μαθητές για ανάλυση και κατανόηση κειμένου, για συλλογή πληροφοριών, για κριτική ανάλυση διαφόρων πηγών κ.α. Φανταστείτε τώρα ο εκπαιδευτικός να μπορούσε να εκμεταλλευτεί αυτήν την ιστοσελίδα εμπλουτίζοντας την με στοχευμένες διαδραστικές ερωτήσεις, με βίντεο και επιπλέον εποπτικό υλικό για να βοηθήσει τους μαθητές του και παράλληλα να μπορούσε να λάβει ανατροφοδότηση για την επίδοση τους. Το InsertLearning είναι ένα καινοτόμο ψηφιακό εργαλείο, που λειτουργεί σαν πρόσθετο (plugin) στο Google Chrome και το οποίο επιτρέπει όλα τα παραπάνω.
Πώς λειτουργεί
Για να μπορέσει κανείς να δημιουργήσει το δικό του διαδραστικό μάθημα με το InsertLearning χρειάζεται σε πρώτη φάση να εγκαταστήσει το δωρεάν πρόσθετο στο Google Chrome. Κάνοντας αυτό, θα δει το εικονίδιο του πρόσθετου στη δεξιά πάνω στήλη της γραμμής εργαλείων του Google Chrome. Στη συνέχεια, θα πρέπει να συνδεθεί στον πίνακα ελέγχου (dashboard) της υπηρεσίας μέσω του συνδέσμου. Μιας και η υπηρεσία είναι συμβατή μόνο με προϊόντα της Google, η σύνδεση γίνεται μονάχα μέσω λογαριασμού gmail.
Στον πίνακα ελέγχου της υπηρεσίας μπορούμε να βρούμε οδηγούς χρήσηςτης υπηρεσίας και προτάσεις σε ιστοσελίδες για διάφορα γνωστικά αντικείμενα (Find content). Δυστυχώς, οι προτάσεις αυτές αφορούν προς το παρόν ιστοσελίδες στην αγγλική γλώσσα χωρίς αυτό να αποκλείει την αξιοποίησή τους π.χ. για τη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας. Επίσης μας δίδεται η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε κάποια από τα πρότυπα, έτοιμα δομημένα μαθήματα (examples) σε προεπιλεγμένες ιστοσελίδες. Τέλος, μπορούμε να δημιουργήσουμε το δικό μας μάθημα, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:
  • Εντοπίζουμε μια ιστοσελίδα που μας ενδιαφέρει.
  • Πατάμε το εικονίδιο του InsertLearning που βρίσκεται στη μπάρα εργαλείων του Google Chrome. Θα δούμε να εμφανίζεται στο δεξί τμήμα της ιστοσελίδας η εργαλειοθήκη της υπηρεσίας.
Διάβασε όλο το άρθρο: http://edtech.gr/insertlearning/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου